čtvrtek 14. listopadu 2013

Sloni, mumie...a prostírky

Jdu vám ukázat, co jsme tvořili s dětmi tento týden. Ve družině jsme, krom jiného ;-), vybarvovali a skládali sloníky. Opět jsme čerpali z našeho oblíbeného krokotáka. S mou kolegyní a kamarádkou Maruškou se skvěle doplňujeme. Jednou připraví něco ona ( šablonky, výrobek...), podruhé já. Moc nám to takhle vyhovuje. :-) No a ti sloníci byl její nápad. Jak se následně ukázalo, dost dobrý. Žádná těžká, složitá práce, ale děti to moc bavilo. Základem je čtverečkovaná síť 4x4 pole. Každé políčko vybarvit zvlášť, tady se mohou barevně vyřádit. Pak už jen ve spodní části vystřihnout okýnko, aby vznikla noha, nastřihnout 2 políčka a vytvořit chobot a hoření krajní rohy založit dospod, aby vznikl hřbet. Vystřižený čtvereček nalepíme jako ucho a knoflík nebo korálek použijeme na oko.  Děti chtěly, aby sloník stál, tak jsme ho nalepili na stojánek ze čtvrtky. Jó, ještě nesmíme zapomenout nalepit ocásek. ;-)
A tady je malá ukázka. :-)


Dětmi ještě pokračujeme. Na "Nenudě" jsme vyráběli mumie. Vzpomněla jsem si na svá dětská léta, kdy jsme z drátků kroutili různé postavičky a zvířátka. Připomněl mi to opět krokoták, kde jsem narazila na mumie. Opět jednoduchá práce ( jsem si tedy myslela ;-)). Z ohebných drátků vytvarovat postavičku a poté ji omotávat obinadlem nebo natrhanými pruhy látek. Holky ( jediný kluk nám onemocněl) se u toho docela dobře bavily. :-) Nakonec jsme nalepili mrkací oči a celé to poťupkali hodně naředěným herkulesem. Aby se nám obvaz nerozmotal až s mumií budeme cvičit. ;-)



Holkám se ani nechtělo domů, začaly vymýšlet, čím mumie vylepšit. Když už je chtěly oblékat, zarazila jsem je, že jsou to mumie a oblečené panenky vytvoříme někdy příště. :-)

Nakonec fota mého háčkování. Potřebovala jsem nové prostírky na malý stolek a jednoduchý návod jsem našla u Lenky včelky. Použila jsem bavlněnou přízi Katku a  Anetu (55% bavlna 45% acryl) a pracovala háčkem č. 3,5 (žlutý). Prostírka je pevná, nevypínala jsem, jen z rubu přežehlila. :-)



A to je pro dnešek vše. Mějte se hezky. :-)

Všem moc děkuju za nakouknutí a za milé komentáře. D. ♥

12 komentářů:

  1. Dagmarko, opět super. Moc povedené mumie i sloníci. A ty prostírky - senzační. :-) Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, díky. ♥ Sloníci jsou naše společná práce. ;-)

      Vymazat
  2. Ti sloni jsou fantastičtí!!!
    Myslíš, že bych to mohla vyzkoušet i s mými vnoučky - předškoláky??? Základem je čtverec, potom jste barvili a poté stříhali a nakonec dva slepili - kromě nožiček???
    A tvoje prostírky mají krásnou barvičku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, myslím, že zvládnou hravě. Tady máš odkaz: http://krokotak.com/2013/11/slontcheta-na-kvadrattcheta/
      Oni to mají jen plošně. Stojícího jsme vymysleli za pochodu. Přeložila jsem čtvrku na půl a obkreslila část slona bez chobotu. Pokud síť nakreslíš přímo na přeloženou čtvrtku, tak ti odpadne tvoření stojánku a přilepování. Kdyby něco nebylo jasné, ptej se. :-)

      Vymazat
  3. Týý brďo..... ty mumie jsou božíííí!!!!
    Šikulky děti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, díky. Nejdřív holky nevěděly jak na to, ale pak se rozjely a bylo to fajn. :-)

      Vymazat
  4. Jůůůů šikovné dětičky ♥♥
    Tvé dečky jsou překrásné :) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuju. Jó, dětičky jsou fajn, občas musím trochu popostrčit a pak to jede. ;-).

      Vymazat
  5. Díky za inspiraci - jeden nápad lepší než druhý:-) Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Zuzko, moc děkuju za návštěvu i za milý komentík. :-)

      Vymazat
  6. Mumie jsou k sežrání:-)))) Krásné prostírky:_)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji za návštěvu. :-) Nakonec mumie dětičky bavily, určitě někdy zopakujeme. :-)

      Vymazat